Hileli oy kullanımına dikkat! Adres değişikliği ceza getiriyor
Yerel seçimlere sayılı günler kala muhtarlık başvurularında adres değişikliği yapanlar ya da hileli oy kullanımlarına ilişkin Avukat Hikmet Delebe, hukuki süreçleri aktardı.
81 ilde yapılacak olan 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri için sayılı günler kaldı.
Seçimlere kısa bir zaman kala Avukat Hikmet Delebe, kırsal alanlarda veyahut mahallelerde yakınlarının muhtarlık adaylığında seçime giren yakınlarının kazanmaları için Adres değişikliği yapanlara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Urfa değişim mikrofonlarına konuşan Avukat Delebe, “Mahalli İdareler Yasası 31. maddeye göre bir muhtarın seçime gireceği mahallede veya köyde seçimden en az 6 ay önce orada ikamet etmesi gerekiyor ve aynı şekilde 1 Ekim 2023 tarihinde listeler kesinlik kazandığında o tarihten bu yana oy kullanmak için adres değişikliği yapmak mümkün değildir.
Adres değişikliği yapılsa bile bunun seçim sonucunu değiştirmesi imkansızdır. Eğer bir kişi oy kullanma hakkı bulunmadığı halde adres değişikliği yapıp oyunu o sandık da kullanırsa o sandıktaki oyların geçerliliği iptal edilir. Seçim tekrardan yapılır ve bununla alakalı olarak da hem cezai hem de idari yaptırımlar olur.” dedi.
“MUHTARIN SEÇİME GİRECEĞİ KÖYDE SEÇİMDEN EN AZ 6 AY ÖNCE ORADA İKAMET ETMESİ GEREKİYOR”
Avukat Hikmet Delebe, “81 ilde 31 Mart’ta yapılacak olan yerel seçimlere az bir zaman kaldı seçmen listeleri ise artık kesinlik kazandı ve 1 Ekim 2023 tarihinden itibaren askıya çıktı. Bu tarihten sonra seçmenlerin adreslerini değiştirmesi veyahut misafir oy kullanmaları söz konusu değildir. Bazı kırsal mahallelerde buna ilişkin teşebbüsler oluyor bunun kesinlikle hukukta yeri yoktur. 1 Ekim 2023 tarihine kadar kim hangi kütükte kayıtlıysa ilgili sandıkta oyunu kullanmak zorundadır yine bazı köylerde mahallelerde altı ay boyunca o köylerde o mahallelerde oturmadıkları halde kendilerini orada oturmuş gibi göstererek seçimde orada girmek istediklerine dair duyumlar vardır. Buda kesinlikle hukuka aykırı bir yaklaşımdır çünkü Mahalli İdareler Yasası 31. maddeye göre bir muhtarın seçime gireceği mahallede veya köyde seçimden en az 6 ay önce orada ikamet etmesi gerekiyor, bu şarta uymuyorsa o muhtarın o yörede seçime girme hakkı yoktur. Eğer böyle hileli başvuruda bulunan bir muhtar aday olursa kazansa bile kazandığı seçim yüksek Seçim Kurulu tarafından iptal edilir.” dedi.
“HİLELİ OY KULLANANLARA HEM CEZAİ HEM DE İDARİ YAPTIRIMLAR YAPILIR”
“2019 yılında yerel seçimlerinde Siirt’in Ergün ilçesinde bir muhtar adayı köyde oturmadığı halde köyde muhtar adaylığı başvurusu yapmış ve kazanmış daha sonra yapılan şikayet üzerine altı ay boyunca o köyde oturmadığı anlaşıldığı için yüksek Seçim Kurulu tarafından seçim iptal edildi ve tekrardan köy muhtarlık seçimi yapıldığını kaydeden Avukat Hikmet Delebe, “Köy muhtarlığı seçiminin yanı sıra kimi insanlar yakınlarına akrabalarına seçim kazandırmak için oturmadıkları mahallede kendilerini oturuyormuş gibi gösterip seçime girmek istemektedirler bunun da aynı şekilde hukukta yeri yoktur. Çünkü seçmen listeleri askıya çıktıktan sonra, durum kesinlik kazandıktan sonra artık seçmen kaydının değiştirilmesi ve misafir oy kullanımının düşünülmesi mümkün değildir. 1 Ekim 2023 tarihinde listeler askıya çıktığına göre listeler kesinlik kazandığına göre o tarihten bu yana oy kullanmak için adres değişikliği yapmak mümkün değildir. Adres değişikliği yapılsa bile bunun seçim sonucunu değiştirmesi mümkün değildir. Eğer bir kişi oy kullanma hakkı bulunmadığı halde adres değişikliği yapıp oyunu o sandık da kullanırsa o sandıktaki oyların geçerliliği iptal edilir. Seçim tekrardan yapılır ve bununla alakalı olarak da hem cezai hem de idari yaptırımlar var. Sandık görevlileri ise bu konuda sandıktan doğrudan sorumlu kişilerdir” ifadelerini kullandı.
“ADİL BİR SEÇİM İÇİN HERKESİN SEÇMEN LİSTELERİNE GÖRE KAYDININ BULUNDUĞU SANDIKTA OY KULLANMASI GEREKİR”
Köy muhtarları bu sandıklardan doğrudan sorumlu kişiler olduğunu söyleyen Delebe, “Mevzuatın öngördüğü çerçevede bir adres değişikliği yapılmamışsa ve buda oy olarak sandıkları yansımışsa bunun elbette sonucu olacaktır. Bununla ilgili evrakta sahtecilikten tutunda dolandırıcılığa kadar bir suç tipi oluşturabilir, 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası olabilir yine adli para cezaları da bu tür suçlar için öngörülmüştür. Mahalle seçimlerine az bir zaman kaldı insanlar artık milli iradeye saygı göstermek zorunda bir kişi bulunduğu yerde zaten oyunu kullanabilmektedir. Mevzuat bir kişinin oyunu kullanması yönünde teşkil etmemektedir, bulunduğu yere göre önceden kesinleşen yerlerde oylar kullanılabilmektedir ama hileli oylarla başkasına seçim kazandırmak için bir eylem hazırlığında olacaksa bunun sonucunun hem hapis hem de idari para cezasının olduğunu unutmamak gerekir. Eğer adil bir seçim düşünüyorsak herkesin önceden kesinleşen seçmen listelerine göre kaydının bulunduğu sandıkta oyunu kullanması ve herkesin saygı göstermesi gerekir. Bu hem demokrasinin hem de milli iradenin tezahürat etmesinin bir sonucudur. Bu bakımdan vatandaşlarımız önceden belirlenen kurallara uyma suretiyle seçimlere katılmadığı ve seçimin sonucunu suhuletle ve sakin bir şekilde kabul etmelidir.” diyerek sözlerini sonlandırdı